Op 6 weken maak je 3 concrete projectjes. Normaal gezien werken de kinderen 2 weken aan 1 project. Hiermee proef je van verschillende technieken. Dit gaat van chemie, over hout, mechanica, elektriciteit, elektronica tot een robot bouwen en programmeren.
Eén keer gaan we ook op actief bezoek naar een technisch bedrijf in de gemeente.
De workshops worden georganiseerd volgens de STEM-didactiek (Onderzoekend en Ontwerpend leren) en ook volgens het TOS21 principe (Techniek op School voor de 21e eeuw)
Elektriciteit: Deurmatalarm
Lukt het hou om een elektrische verbinding in elkaar te steken waardoor je een eigen deurmatalarm hebt? Dit alarm plaats je onder een deurmat, wanneer iemand de kamer wil binnenkomen zal het alarm afgaan. Zo word je nooit meer verrast!
Bouw: Flatgebouw
Maak zelf cement en bouw je eigen flatgebouw met windturbine
Robotica-ICT : Spike
Maak een zelfrijdend wagentje met de LEGO spike robot. Kan jij het wagentje programmeren zodat hij vlot kan parkeren?
Actief bedrijfsbezoek in de gemeente
Door middel van een bedrijfsbezoek krijgen de kinderen de kans om het echte werkveld te ontdekken. Wat doet men in het bedrijf? Wie is daar aan de slag? Met welke technieken?
Indien er geen bedrijfsbezoek kan georganiseerd worden, dan wordt een workshop Gravitrax voorzien, waarbij de kinderen spelenderwijs de zwaartekracht ontdekken.
Oproep: Ben je zelf eigenaar of medewerker in een bedrijf en zie je een samenwerking met de Techniekacademie zitten i.f.v. een bedrijfsbezoek? Neem graag contact met ons op via nele.heytens@vives.be
Voor meer info: www.techniekacademie.be/partners
Gepassioneerde techniekcoaches begeleiden de workshops. Dat kunnen leerkrachten uit het lager of secundair onderwijs, werknemers uit het bedrijfsleven, heel ervaren technici of studenten zijn. Er is supervisie door de Hogeschool VIVES. Ook zorgt VIVES voor materiaal, gereedschap, syllabi, verzekering, organisatie,...